10 januari 2015 Susanne

Hotspot: de Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen in de binnenstad in Maastricht is na 10 jaar in de huidige staat inmiddels wel een begrip in de stad. Maar toch wil ik er nog even de aandacht op vestigen. Het blijft namelijk wel echt een bijzondere plek, en een bijzondere bakkerij.

Bisschopsmolen-waterrad-w1024

Ten eerste kun je bij deze Bisschopsmolen live zien hoe speltmeel wordt gemalen tussen de molenstenen van de watermolen. De molen wordt aangedreven door het riviertje de Jeker dat onder de stad doorstroomt. Sinds de zevende eeuw wordt er trouwens al gemalen op deze plek, dat vind ik echt onvoorstelbaar lang!

Bisschopsmolen-producten-w1024

Ten tweede wordt er gebakken met als hoofdingrediënt speltmeel en -bloem. Deze spelt is Kollenberger spelt en dit groeit gewoon in Limburg. Ook bakt de Bisschopsmolen met andere granen zoals haver, teff, kamut en boekweit. Dit proces kun je in de Bisschopsmolen zelf zien, je mag namelijk gewoon de bakkerij inlopen en je vragen stellen aan de bakkers die de hele dag door bezig zijn.

Bisschopsmolen bakker kneed

Je kunt in de winkel ontzettend veel lekkere dingen kopen. Niet alleen brood, maar ook brownies, croissantjes en prachtige vlaaien. Deze vlaaien worden het hele jaar door gebakken met zo puur mogelijke ingrediënten en zoveel mogelijk streekproducten. De vlaaien kun je zelf ook leren maken in een van de workshops die gegeven wordt, op die manier kun je zelf ook het geheim van een goede vlaai ontrafelen.

Bisschopsmolen-vlaaien-w1024

Daarnaast bakt de Bisschopsmolen ook producten voor verschillende professionele sportteams en individuen. Zo maken ze voor een wielerploeg zelf mueslirepen en andere producten, helemaal aangepast op de energie behoefte van het team. Deze super lekkere repen kun je trouwens ook (in aangepaste vorm, want wij hoeven niet iedere dag uren te trainen) in de winkel krijgen.

Bisschopsmolen maakt producten voor Belkin

Daarnaast werkt de Bisschopsmolen ook nog samen met andere kleine en grote ondernemers in de regio. Zo gaat een deel van de spelt die op de watermolen wordt gemalen naar de Gulpener brouwerij om er het heerlijke biertje ‘Korenwolf’ van te brouwen. Ook werkt de bakkerij samen met de producenten van het fruit dat ze gebruiken voor de vlaaien en halen ze de olijfolie en abrikozen van een specifieke plek in Spanje.

De Bisschopsmolen is echt een bijzondere bakker omdat ze vanaf het begin tot het eind zelf controle hebben over hun product. Ze weten waar de grondstoffen vandaan komen, begeleiden het proces tot aan de bakkerij en bakken daarna zelf zonder gekke hulpstoffen en met een behoorlijke portie geduld de mooiste producten. Welke bakker kan dat anno 2015 nou nog zeggen?!

Bisschopsmolen-oven-w1024

Wanneer je helemaal uitgeshopt bent in de stad kun je neerploffen aan een van de houten tafels naast de bakkerij voor een lekker broodje of een goed stuk vlaai met een lokaal appelsapje of een theetje van onze eigen Blanche Dael. Je kunt trouwens ook met groepen terecht bij de Bisschopsmolen. Genoeg redenen dus om de bijzondere bakker te bezoeken. Of je nu een Maastrichtenaar bent of als toerist een dagje in de stad.

De Bisschopsmolen zit in de binnenstad van Maastricht op de Stenenbrug 1-3 en is op alle dagen geopend behalve op maandag. Kijk op de site voor actuele openingstijden en alle workshops en informatie.

Tagged: , , , , , , , , ,

Comment (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *