19 december 2014 Susanne

Hotspot: Adriaan de smaakmaker

Wauw als je lekkere producten zoekt uit de regio, dan moet je bij Adriaan de smaakmaker zijn! Wat een passie hebben de eigenaren van deze zaak. En dat al 25 jaar…

Interieur Adriaan de smaakmaker

Het koppel James en Angeliek runt momenteel samen deze, al meer dan een kwart eeuw oude, winkel. De eerste eigenaar heette zoals je misschien al verwacht ‘Adriaan’. Daarna werd de winkel van Adriaan overgenomen door een koppel dat uiteindelijk met pensioen ging en de winkel over deed aan James en Angeliek.

Jam maken

Wanneer ik binnenkom staat Angeliek te roeren in een grote pan die een heerlijke geur verspreidt. Later vind ik uit dat het een perenjam met walnoten in de maak is, hmmm dat klinkt goed! In de zaak staan verder overal langs de wand kasten met rijen en rijen aan potjes. Chutneys, jams, verschillende soorten olie en azijn en ontzettend veel soorten mosterd.

Het een klinkt nog lekkerder dan het ander en James weet me bij iedere soort mosterd te vertellen waar die lekker bij is. Een aantal soorten mosterd wordt gebruikt voor het maken van de befaamde mosterdsoep van Adriaan de smaakmaker. (Het recept vind je op de laatste foto.)

Kasten vol

En dan valt mijn oog op een potje waarop staat ‘Stadspark honing’… Komt die honing uit het stadspark, hier in Maastricht? Ja dus! Na bijna 10 jaar in Maastricht kom ik er achter dat er honing wordt gemaakt in ons stadspark, wat gaaf! Dat wil ik natuurlijk proberen. Naast honing en mosterd hebben ze ook de traditionele stroop van appels en peren. Dit is een van de weinige dingen die ze niet zelf in de winkel maken, maar speciaal voor Adriaan de smaakmaker wordt gemaakt.

Cadeau ideeen Adriaan

Ohja, ze maken ook nog allerlei overheerlijke soorten mayonaise en piccalilly. Pfff zo moeilijk kiezen! Eigenlijk wil ik het allemaal wel proeven en meenemen. Ik probeer de schade te beperken en slaag daar een klein beetje in. Uiteindelijk verlaat ik de winkel met 4 potjes en een flesje vinaigrette. Ik besluit om nog veel vaker terug te komen en ook een keer echte proeverij in de winkel te doen.

Potjes jam

Wil je Adriaan de smaakmaker ook bezoeken of een proeverij doen in de winkel? De winkel in de Pieterstraat is op zondag en maandag gesloten, op alle andere dagen gaan ze om 10 uur open. Kijk voor de actuele openingstijden en andere informatie op de website of op de facebookpagina. Woon je niet in de buurt? Er is ook een webshop en Adriaan de smaakmaker staat regelmatig op allerlei culinaire events.

Mosterdsoep van Adriaan de smaakmaker

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *