13 oktober 2014 Susanne

Witlofsalade met walnoten en honing-mosterddressing

IMG_0201

De witloftijd begint weer! Een hoop mensen vinden witlof niet lekker om de bittere smaak van het hart. Of het wordt niet gegeten omdat iemand in de familie het niet wil eten. Maar ik kan je verzekeren, deze witlofsalade (naar recept van mijn moeder) is absoluut niet bitter, maar juist een fris, knapperig bijgerecht. Je kunt eindeloos met het fruit en de nootjes variëren naar gelang wat je in huis hebt. Heerlijk met gebakken aardappeltjes of pompoen uit de oven, suddervleesjes of gewoon zo als lunchgerecht.

Ingrediënten (4 personen)
2 stronken witlof
1 rode appel
1 mandarijntje
1 handje walnoten

Dressing
6 el olijfolie
3 el witte balsamico azijn (of andere azijn)
2 tl honing
1 el mosterd
peper en zout

Bereiden
Snijd de onderkant van de stronkjes witlof. Begin met snijden bij het topje van de witlof en snij dan reepjes van een halve centimeter. Zodra je in het midden van de witlof het hard witte stuk van het hart ziet kun je deze stukjes uit je salade halen. Ga zo door tot je de hele stronk hebt gesneden en zorg dat je alle ronde stukjes hart hebt verwijderd, dit zijn namelijk de bittere delen van de plant. Snij nu de appel, verwijder het klokhuis, maar laat de schil zitten. Pel het mandarijntje en verwijder eventueel de vliesjes. Verdeel de partjes mandarijn en de stukjes appel over de witlof.
Maak nu de dressing. Je kunt alle ingrediënten samen in een potje met een deksel doen, zodat je hard kan schudden om alles goed te mengen. Je kunt ook een garde of een staafmixer gebruiken om dit klusje te klaren. Proef of de dressing goed op smaak is, hij moet redelijk zoet zijn een een beetje pittig voor deze witlofsalade. Verdeel een paar eetlepels van de dressing over de salade (wanneer je hem gaat opdienen). Verdeel daarna pas de walnoten over de salade. Op deze manier wordt alleen de dressing in de witlof gemengd en niet door de noten, zo blijven de noten lekker knapperig.

Tip: Je kunt ook de appel vervangen door peer, en de mandarijn vervangen door sinaasappel of rozijntjes. Deze dressing is trouwens ook heel lekker bij andere salades.

witlofsalade-saus

Tagged: , , , , , , , , , ,

Comment (1)

 1. Erik-Jan

  Ik heb je recept gemaakt zoals hierboven vermeld ;

  Dressing
  6 el olijfolie
  3 el witte balsamico azijn (of andere azijn)
  2 tl honing
  1 el mosterd
  peper en zout

  Ik heb er volle boerenland yoghurt erbij gedaan en dat gaf een frisse smaak. En de volgende keer 2 eetlepels olijf olie en wat meer yoghurt voor de volle smaak, maar ga wel experimenteren met deze dressing. Je hoort nog wel van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *