6 juni 2015 Susanne

Vlierbloesemsiroop (voor Hugo’s en limo)

Dat lekkere (Oostenrijkse) drankje dat ze tegenwoordig overal serveren: Hugo, dat maak je met vlierbloesemsiroop. Een siroopje dat je maakt met de bloemetjes van de vlierstruik/boom en citroen. En laat die nou net nu in mei in bloei staan!

Natuurlijk kun je de siroop in de winkel kopen, maar je kunt hem echt heel gemakkelijk zelf maken en dat is echt vele malen lekkerder. Plus als je de siroop zelf maakt kun je ook zelf bepalen hoeveel suiker (1,5 kg in plaats van 4 of 5 kg), citroen en bloemetjes er in gaan, wel zo prettig! Ook een leuk cadeautje, vlierbloesemsiroop, want je kunt er ook lekkere limonade mee maken, het door je thee roeren of over je vanille ijsje sprenkelen.

Dus ga op pad, de tuin in, de straat op of naar het park en pluk een tasje vol met deze lekker geurende bloesemschermen. Pluk geen bloemschermen die lager groeien dan heuphoogte, je weet maar nooit wie daar zijn poot heeft opgetild… Zorg wel dat je de goede bloesem plukt, dus kijk goed naar de foto’s of neem een plaatje mee.

Vlierbloesem voor siroop

Ingrediënten (voor ongeveer 5 liter siroop)
1/2 pan bloeiende vlierbloesem schermen
2 citroenen (of 1 citroen en 1 limoen)
1,5-4 kg suiker
citroenzuur*

En verder: een grote pan, vergiet, theedoek, genoeg schone glazen potten of flessen (bijvoorbeeld van Ikea, Hema of die je zelf hebt bewaard, of bestel ze snel bij Bol.com), trechtertje of makkelijk schenkende maatbeker.

Jip wil niet wachten op vlierbloesem

Bereiden
Zorg dat je een pan neemt die groot genoeg is en dat er in de vlierbloesemschermen niet al te veel beestjes en stofjes meer zitten. De schermen mogen gewoon aan de takjes vast blijven zitten, maar enorme stukken tak in je pan is niet nodig. Snij de citroenen in plakjes. Doe de schermen dan samen met de twee citroenen in de pan. Giet hierover net genoeg water zodat de bloemen onder staan. Meet af hoeveel water je er ongeveer bij doet. Dan weet je later wat voor verhoudingen je zoet genoeg vindt en hoeveel lege flessen je nodig hebt. Laat dit mengsel een nachtje met het deksel op de pan staan, liefst op een redelijk koele plek (de kelder bijvoorbeeld).

Kook voldoende flessen, potten of andere verpakkingsmaterialen uit. Dit doe je door een pan water op te zetten en de potjes, flesjes en deksels hier een minuutje in te laten liggen terwijl het kookt. Laat ze daarna goed uitlekken en opdrogen op een schone theedoek.

Pan vol vlierbloesem en citroen

Neem een vergiet of zeef met daarin een schone grove theedoek (die niet enorm naar wasmiddel of wasverzachter ruikt), plaats dit op een schone pan en giet hier het citroen-vlierbloesemmengsel doorheen. Op deze manier blijft zoveel mogelijk stuifmeel en de bloemen, steeltjes en de plakjes citroen achter in de theedoek.

Voeg nu suiker en citroenzuur toe aan het heldere vlierbloesemwater en zet de pan op hoog vuur. Breng het geheel aan de kook en laat het twee minuten doorkoken. Ik heb 1,5 kilo suiker gebruikt op 5 liter vlierbloesemwater. Als alle suiker is opgelost en de limonade heeft gekookt haal je de pan van het vuur en vul je de potten en flessen met behulp van een trechtertje of een maatbeker die fijn schenkt. Draai de doppen op de flessen en laat ze op de kop afkoelen.

En dan nu… MAAK HUGO:
Daarvoor meng je een klein laagje siroop met bruisend water en prosecco. Serveer met verse munt, schijfjes limoen en ijsklontjes. Of voor de kids en non-alcoholische drinkers gewoon aanlengen met bronwater!

Vlierbloesemsiroop van de vlierstruik

* citroenzuur is optioneel en verkrijgbaar de drogist of in sommige buitenlandse supermarkten. Wil je geen citroenzuur gebruiken doe dan wat extra citroensap in je siroop. Wees voorzichtig met het spulletje, het is super sterk! 10-20 g per liter is echt genoeg.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Comment (1)

  1. Gigi

    Lieve susanne,
    Harro geeft volgende week zijn verlate eindexamenfeest en ver laat huis partijtje.
    Heb jij nog suggestie voor een gezellig ( non alcoholisch) drankje naast dit heerlijke drankje? Ik drink de vlierbloessem meestal met heet water, munt en gember ipv thee. Ik zoek iets sangria achtigs qua uiterlijk maar dan lekkerder…..
    Zoen Gigi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *