18 november 2014 Susanne

Venkelsalade met sinaasappel en hazelnoten (V)

Ik hoor vaak van vrienden dat ze nog nooit venkel hebben gegeten omdat ze eigenlijk niet zo goed weten wat ze er met dit anijsachtige knolletje moeten doen. Zonde want het is een heel veelzijdige groente! Je kunt hem grillen, bakken in de oven, heerlijke soep van maken of hem rauw eten zoals in deze salade. Deze venkelsalade is trouwens erg lekker bij vis, zalm of witvis bijvoorbeeld.

Ingrediënten (voor 2-3 personen)
50 g gemengde sla met rucola
1 venkelknol
1 sinaasappel
1 handje hazelnoten
1 handje verse peterselie, gehakt
3 el olijfolie
2 el citroensap
1 tl gladde mosterd
1 tl honing
Peper en zout

Bereiden
Neem een grote schaal en doe hier de sla in. Snij het kontje en de bovenste stukken van de dunne stelen van de venkel. Snij hem dan in de lengte doormidden en snij de twee helften in heel dunne plakjes. Op deze manier krijg je halve dunne ringetjes venkel, als je wil kun je deze halve ringen nog een keer doormidden snijden. Schil de sinaasappel en haal de partjes los, snij ieder partje in drieën. Als het een hele sappige sinaasappel is probeer dan het sap dat vrij komt bij het snijden op te vangen. Je kunt dit sap dan straks aan de dressing toevoegen. Hak de hazelnoten grof en bak deze even kort aan in een koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Verdeel de venkel, sinaasappel, hazelnoten en peterselie over de sla.
Maak een dressing van de overige ingrediënten, dit gaat gemakkelijk in een klein leeg potje of flesje. Giet de dressing pas over de salade wanneer je hem serveert.

Tip: je kunt van deze salade heel makkelijk een maaltijdsalade maken, meng een blikje linzen of een beker gekookte spelt of tarly door de salade. Voeg dan een heel fijn gesneden sjalotje toe aan de dressing. Serveer de salade eventueel met een stukje gegrilde of gebakken vis. Voor de vegetariërs kun je prima zachte geitenkaas of wat stukjes blauwe kaas toevoegen.Venkelsalade met linzen sinaasappel en hazelnoten

Tagged: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *