10 februari 2015 Susanne

T&TT: gebruik een stoomzak

Heb je ook wel eens van die ongare of juist uitgedroogde kip of vis? Een stoomzak kan je de oplossing bieden! Vandaag als tip dus: gebruik een stoomzak. En nee dan bedoel ik niet die ‘zakjes uit een pakje’ die je krijgt met heel veel zout-kruiden in de supermarkt, maar alleen de stoomzak zelf.

Stoomzak

Deze plasticzakken die tegen hitte kunnen en die je dicht kunt binden fungeren als een soort stoomoven wanneer je de stukken vlees of vis wilt garen in je gewone oven of combi-oven. Een fijne bijkomstigheid is dat je geen olie of boter nodig hebt, het vlees wordt gegaard in z’n eigen sappen!

Het werkt als volgt: neem een stoomzak en een sluitclipje hiervoor. Doe je kip of vis in de zak met de specerijen die je graag wil gebruiken om alles te kruiden, inclusief zout en peper. Bindt de stoomzak dicht met het clipje. Neem een ovenschaal en leg hierin de zak met het dichtgebonden uiteinde naar boven (maar niet te ver omhoog). Zet je kip of vis in de voorverwarmde oven (meestal zo’n 200 graden, in ieder geval voor kip). Laat hem zo’n 30 tot 45 minuten garen afhankelijk van de dikte van je stukken vlees.

Stoomzak

Als je vis of kip er gaar uit begint te zien knip je de stoomzak open, voorzichtig dit is super heet! Giet alle vrijgekomen sappen en het vlees in de ovenschaal, zet je oven eventueel op grillstand en laat op die manier in een paar minuten nog een mooi krokant korstje op je kip of vis komen. Daarna is je maaltje klaar om te serveren!

Wat voor kruiden gebruik je: bijvoorbeeld paprikapoeder, koriander, komijn, chili, oregano, tijm, rozemarijn, dille enzovoorts. Neem voor inspiratie voor kruidenmixen anders ook eens hier een kijkje. En uiteraard gebruik je ook gewoon zout en peper. Maar dus geen boter of olie, dat is niet nodig.

Probeer ook eens: als je niet al te veel kip of vis gebruikt kun je er ook een paar aardappeltjes of stukken groenten zoals paprika in de zak doen bij de kruiden en de kip of vis. Op die manier hoef je alleen nog maar wat salade te maken en dan heb je meteen een volledige maaltijd.

Je kunt stoomzakken krijgen bij: onder andere de Wibra, grotere supermarkten, Yildiz Plaza, Action en nog een paar van dit soort winkels. Kijk maar eens uit naar deze dingen, ik kan je garanderen dat je ze opeens op heel opmerkelijke plaatsen tegenkomt. Meestal zitten ze met 10 stuks of iets dergelijks in een pakje voor 1 of 2 euro. Mocht je ze nog in een andere winkel vinden dan hoor ik het graag!

Stoomzak

Tagged: , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *