30 november 2014 Susanne

Terugblik november: vegetarische maand

Deze maand begon ik aan de uitdaging, vegetarisch eten. Hoe dat me af ging? Tsja… Ik dacht dat het makkelijker zou zijn dan het uiteindelijk was. Maar hier in het zuidelijkste puntje van Nederland wordt er toch van je verwacht dat je op z’n minst vis eet als je geen vlees eet. Eigenlijk kijkt iedereen je vol ongeloof en onbegrip aan als je in de horeca zegt dat je vegetarisch eet en vraagt of ze misschien ook iets zonder vis en vlees hebben.

Pasta met paddenstoelen

Zo was ik bij een diner waar ze speciaal rekening met me hadden gehouden. Maar bij het hoofdgerecht kwamen ze toch snel m’n bord weer weg grissen voordat ik een hap kon nemen, want in de polenta had de chef per ongeluk bacon gedaan. In een restaurant in Brabant kreeg ik de risotto die iedereen onder zijn vis- en vleesgerecht kreeg met daar bovenop een quiche geserveerd. Niet slecht wat betreft smaak, maar toch een gekke combi en wel erg veel zetmeel. In een restaurant waar we een menuutje gingen eten zou ik voor het voor- en hoofdgerecht in een vegetarische versie 12 euro moeten bijbetalen, maar dan zouden ze wel iets voor me kunnen maken.

Carpaccio van bietjes

Kortom, de horeca in zuid Nederland is niet erg berekend op vegetariërs. Uiteraard zijn er ook een hoop uitzonderingen, plekken waar je wel heerlijke gerechten kunt eten die ook in eerste instantie bedoeld zijn als vegetarische gerechten. Niet dat ik mag klagen over de moeite die is gedaan door restaurants en lunchzaken om toch nog iets zonder vlees en vis op tafel te toveren, maar je merkt dat men er niet aan gewend is. De menukaart telt vaak een hele rits vleesgerechten, een aantal visgerechten en misschien één vegetarisch gerecht. Dat vegetarische gerecht is bijna altijd iets met pasta, best lekker maar op een gegeven moment vrij eentonig.

Broccoli soep met appel en amandel

Uiteraard heb ik ook veel thuis gekookt. Dat ging prima, al hoewel ik dat af en toe ook lastig vond. Als ik bij de slager kom om broodbeleg of een biefstukje te halen voor J moet ik van de slagersjongens altijd van alles proeven. Dat ging deze maand dus even niet en leidde tot enorme verontwaardiging bij meerdere jongens. Daarnaast moest ik natuurlijk voldoende inspiratie opdoen voor vegetarische gerechten met name voor het avondeten. Dat maakte dat ik deze maand meer (nog meer) heb gegoogled en gezocht en gelezen in kookboeken en tijdschriften dan ik normaal gesproken doe. Ik maakte een hoop gerechten met herfst- en wintergroenten, zoals pompoen, venkel, paddenstoelen en zoete aardappel. En heb meer gewerkt met peulvruchten, linzen en kaas, allemaal erg lekker!

Lasagne van gegrilde groenten

Uiteindelijk is het toch best aardig gelukt… Gisteren zei J (die er de halve maand niet was): ‘Ik vond het niet erg hoor, want je kunt wel lekker vegetarisch koken, maar ik ben toch wel heel blij dat je niet altijd vegetarisch eet.’ En hoewel ik wel van plan ben om de komende tijd meer vegetarisch te koken vind ik het inderdaad zelf ook wel fijn dat ik vanaf morgen niet ieder plakje salami, ieder toastje met paté en alle gerechten met lekkere visjes en gamba’s hoef te laten staan.

Mochten er nog aanraders voor vegetarische horeca gelegenheden zijn in het zuiden van Nederland, dan hou ik me aanbevolen!

Venkelsalade met linzen

Tagged: , , , , , , , , ,

Comment (1)

  1. Lilith

    Wel… een “aanrader” is misschien wat veel gezegd, maar leuk om weten is wel dat je voor een snelle hap bij Subway terecht kan. Daar kan je een lekkere vegetarische burger tussen je brood krijgen, met natuurlijk een slaatje en ander beleg naar keuze (augurk, komkommer, tomaat, kaas etc) en saus naar keuze. (Ik val altijd voor de Honey-Mosterd saus) En je mag ook het soort brood kiezen, ik vind het bruine brood het lekkerst.
    Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *