26 oktober 2014 Susanne

Tapenade met zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven

tapenade ingrediënten

Deze tapenade maakte ik voor op het Turkse brood dat ik bij een soepje serveerde, maar het is ook heel lekker op je geroosterde boterham, toastjes, of op een panini.
Tapenade heb je in vele soorten en hoewel het heel erg makkelijk te maken is wordt er vaak gegrepen naar potjes uit de supermarkt. Supermarkt tapenades zijn geen ramp als je geen andere mogelijkheden hebt, maar de kwaliteit verschilt enorm en in de supermarkt heb je eigenlijk helemaal niet zoveel keus in smaakjes en bovendien heb je geen invloed op de ingrediënten. Tijd om het zelf te maken dus!

Ingrediënten (voor 1 schaaltje)
20 g pijnboompitten
50 g lekkere zwarte olijven, zonder pit
75 g zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
20 g Parmezaanse kaas
2 handen verse peterselie, grof gehakt
1 tl citroenrasp
20-50 ml olijfolie

Ook nodig kleine blender of magimix of staafmixer met bakje en mes

Bereiden
Bak de pijnboompitten kort aan in een koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in het bakje van de blender of staafmixer. Laat het apparaat kort draaien, zodat alle ingrediënten beginnen te mengen. Voeg een scheutje olijfolie toe en laat opnieuw draaien. Voeg scheutjes olijfolie toe totdat het een mooi smeerbare massa is. Kruid de tapenade goed met zout en peper en schep in een bakje en bewaar in de ijskast.

Tip: als je nog andere verse kruiden in huis hebben zoals basilicum, salie, tijm of rozemarijn dan kun je deze natuurlijk ook toevoegen. In plaats van pijnboompitten kun je ook iets anders gebruiken, walnoten of amandelen, of ze helemaal weglaten. Hetzelfde geldt voor de kaas.
Mocht je de tapenade niet binnen een paar dagen op eten, dan kun je hem ook in een ijsblokjesvorm invriezen. Op die manier heb je altijd handige kleine porties.

IMG_0393

Tagged: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *