24 oktober 2014 Susanne

Soesjes met citroen-cheesecake vulling

Soesjes met cheesecakevulling

Voor iemand die als bijnaam ‘Soes’ heeft en als blognaam ‘Soeskookt’ moet ik zeggen dat ik wel erg weinig ervaring heb met het maken van soesjes. Ik vond al geruime tijd dat daar verandering in moest komen, maar het kwam er steeds maar niet van. Afgelopen weekend was daar dan toch eindelijk het moment, en ik moet zeggen dat ik best tevreden ben over het resultaat. 

Omdat ik niet zo’n slagroom fan ben heb ik een citroen-cheesecakevulling gemaakt en de soesjes bestreken met een beetje chocolade. Om te zorgen dat de vulling stevig wordt moet je daarom wel de room echt behoorlijk stijf slaan voordat je de roomkaas er doorheen mengt. Met deze hoeveelheid beslag maakte ik ongeveer 40 soesjes van een behoorlijk formaat. Volgende keer maak ik ze denk ik wat kleiner, dan heb je er meer en zijn ze makkelijker in één hap uit de hand te eten.

Ingrediënten (voor ca 40 stuks)
125 g bloem, gezeefd
250 ml water of melk
125 g roomboter
5 eieren
snuf zout

Vulling
200 g roomkaas
250 ml slagroom
2 el lemoncurd (uit een potje of zelfgemaakt)
5 el poedersuiker
merg van 1/2 vanillestokje of 1 el vanille essence

En verder
Groot vel bakpapier, 2 plastic zakken of spuitzakken, mixer, 50 g witte chocolade en 50 g melkchocolade

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak eerst de vulling, dan kan die opstijven in de ijskast. Zorg dat de roomkaas op kamertemperatuur is. Klop de slagroom stijf, niet tot boter, maar zorg wel dat hij niet al te wiebelig meer is. Mix hier de roomkaas, poedersuiker, vanille en de lemon curd doorheen. Doe alles in een zak en leg in de ijskast.
Maak dan de soesjes: smelt in een steelpannetje de boter met de melk/het water tot het net kookt. Voeg dan de bloem en het zout toe, roer goed. Gebruik een houten lepel om het beslag te roeren tijdens het garen, dit duurt een paar minuten. Wanneer het een wat drogere bal wordt is het goed. Haal de pan dan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe. Dit moet je wel een beetje op tempo doen, maar voeg pas het volgende ei toe als het voorgaande helemaal is opgenomen door het beslag. Doe het beslag in een zak en spuit kleine hoopjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hou voldoende ruimte tussen de soesjes want ze rijzen enorm. Ik heb bergjes gemaakt van ongeveer 2-3 cm in doorsnede en zeker 3 cm tussen de soesjes. Bak de soesjes in 20-25 min in de voorverwarmde oven. Open de oven de eerste 15 min niet, dan zakken de soesjes in.

Prik een klein gaatje in de onderkant van de soesjes wanneer ze uit de oven komen en schuif ze dan nog heel even terug, dan kunnen ze hun hete vochtige lucht kwijt. Laat ze daarna afkoelen voordat je ze vult.

Als de soesjes zijn afgekoeld kun je ze vullen via het gaatje in de onderkant. Smelt daarna de chocolade in een schaaltje in de magnetron, roer goed en schep dan op ieder soesje en klein beetje chocolade. Bewaar de soesjes in de ijskast.

Tagged: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *