22 december 2014 Susanne

Snel bakken: salty caramel popcorn

Hmmmmm! Deze salty caramel popcorn is echt heaven! Ik kon in ieder geval niet meer stoppen met eten toen ik hem testte. Leuk om te maken in de kerstvakantie met vrienden, familie of kinderen. En een origineel cadeau als je op bezoek gaat, doe de popcorn dan in een mooi zakje of doosje.

Pofmais kun je trouwens bij grote supermarkten krijgen en bij biologische winkels. Mocht je het niet kunnen vinden dan kun je altijd nog de magnetron popcorn proberen. Neem dan de zoute popcorn en laat het zeezout uit het recept weg.

Pofmais voor popcorn

Ingrediënten
1 tl kokosolie/arachide (pinda) olie/canola olie
(of een andere olie die goed tegen hoge temperaturen kan)
50 g pofmais
40 g kristalsuiker
2 el water
40 g roomboter in stukjes
1 g zeezout

En verder: een wijde pan met een deksel (liefst doorzichtig), een steelpannetje

Bereiden
Neem de wijde pan en doe hier de olie met de mais in, doe het deksel op de pan. Verwarm op hoog vuur en hou de pan goed in de gaten. Zodra je de eerste popcorn ziet ploffen draai je het vuur laag voor ongeveer een minuut, daarna draai je het vuur weer hoog. Zodra de popcorn begint te poppen schud je de pan met de deksel er op zachtjes. Zodra het ploffende geluid begint af te nemen in snelheid draai je het vuur heel laag of helemaal uit. Schud nog een keer en haal de pan dan van het vuur, laat het deksel er nog even op zitten. Neem een grote mengkom en doe hier de popcorn in.

Neem een steelpannetje en verwarm hierin de suiker met het water. Zorg dat het goed gemengd is voordat je het pannetje op middelhoog vuur zet. Verwarm het mengsel, hierbij mag je niet roeren, maar je moet er wel bij blijven. Bij het maken van karamel kan het heel snel gaan, als de suiker verbrandt krijg je een bittere saus. Zodra het mengsel in het pannetje lichtbruin begint te kleuren duurt het echt nog maar een paar seconden. Zodra alle suiker lichtbruin is haal je de pan van het vuur. Voeg dan de boter en het zeezout toe en roer dit geheel meteen goed door met een pollepel. Zodra het gemengd is giet je de karamelsaus over de popcorn en hussel je de popcorn goed in de bak zodat de karamel zich kan verdelen. Laat het afkoelen op een stuk bakpapier.

Bewaar de popcorn in een afgesloten blik of zak. Als je de verleiding tenminste kunt weerstaan…

Let op: kom nooit, maar echt nooit in de verleiding om je vinger in de karamel te steken of direct na het roeren aan de lepel te likken, je verbrandt je echt ontzettend.

Salty caramel popcorn

Tagged: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *