7 april 2015 Susanne

Salade met ei, bietjes, walnoten en balsamicostroop

Hebben jullie ook een fijn Paasweekend gehad?

Mijn ouders houden op tweede Paasdag altijd een Paasvuur. In de wei maken we gedurende het hele jaar samen met de buren een grote hoop takken. Op tweede Paasdag aan het einde van de middag steken we deze berg dan samen met allemaal vrienden en familie aan. Wij zorgen voor de drank en het toetje, iedereen die komt neemt iets lekkers mee als hoofdgerecht. Zo krijgen we ieder jaar weer opnieuw een enorme tafel vol quiches, pasta’s, soepjes, broodjes, kazen, worstjes en een heleboel verschillende salades. Fijne inspiratie voor mij natuurlijk en een lust voor het oog!

Afgezien van de gezelligheid en het weerzien van allerlei vrienden en familie is het Paasvuur een symbolische start van de lente. Voor mij ook het begin van het salade seizoen. Deze salade met ei, bietjes, walnoten en tuinkers is zelfs nog een beetje in de Paassfeer. Lekker met de aardse bietjes, knapperige walnoten en zoute spekjes. Als je de salade vegetarisch wil maken dan kun je de spekjes ook weglaten, of vervangen door pittige blauwe kaas.

Serveer de salade als lunch of licht hoofdgerecht. Heb je meer honger? Een stuk goed brood of aardappeltjes uit de oven met een lekkere (truffel)mayonaise kunnen deze salade uitstekend vergezellen.

Ingrediënten (voor 2 personen)
2 rode bietjes*
100 g spekjes
2-3 kleine kippeneitjes
1 zakje gemengde sla met rucola
1/2 komkommer
1 grote pluk tuinkers
1 handje walnoten
2 el balsamicostroop**
2 el walnootolie of olijfolie

* Je kunt verse bietjes kopen en deze koken, maar je kunt ook al voorgekookte verse bietjes krijgen (bij de Appie bijvoorbeeld), als je geen verse of vers voorgekookte bietjes kunt krijgen kun je een vacuüm zakje met gekookte bietjes krijgen. Ik kan je echter de verse bietjes het meest aanraden, dat is absoluut het allerlekkerst.
** Balsamicostroop kun je in de meeste grote supermarkten wel krijgen. Je doet een hele tijd met zo’n klein flesje omdat het best geconcentreerd is.

Salade met bietjes, ei en walnoten

Bereiden
Kook de rode bietjes ongeveer in 20-30 minuten gaar. Bak de spekjes in een koekenpan op laag vuur zachtjes uit. Kook ondertussen ook de eitjes een paar minuten, zodat ze nog net zacht zijn.

Doe de sla in een grote kom. Snij de komkommer in halve plakjes en verdeel deze over de sla. Snij de bietjes in plakjes wanneer deze gaar zijn. Snij ook de gekookte eitjes doormidden of in vieren en verdeel deze over de salade.

Verdeel de spekjes, tuinkers en de walnoten over de salade. Vlak voor het serveren giet je de balsamicostroop en de olie over de salade en bestrooi je deze nog met peper en zout.

Tip: wil je een spectaculairdere dressing? Zodra de spekjes uitgebakken zijn, schep je deze uit de pan op een stuk keukenpapier om uit te lekken. Hou dan twee eetlepels vet van het spek in de koekenpan waarin je de spekjes bakte. Draai het vuur uit. Giet bij dit warme vet twee of drie eetlepels balsamico azijn en roer dit goed door elkaar. Gebruik dit meteen als dressing over de salade en serveer direct.

Paas salade met ei, bieten en walnoten

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *