27 juli 2015 Susanne

Salade met bramen, avocado en geitenkaas

Bramen doen mij denken aan eindeloze zomers in het Brabantse dorpje waar ik ben opgegroeid. Langs de randen van het weiland achter ons huis groeiden aan het einde van de zomer ontzettend veel bramen. We plukten ze terwijl we met een enorme pan of lege ijsbakjes liepen om ze te verzamelen. Af en toe prikten we ons terwijl we de aller rijpste dikste exemplaren probeerden te plukken die eigenlijk net iets te hoog of ver weg hingen.

Tijdens het plukken verdwenen er al een heleboel warme sappige bramen in onze monden, en ’s avonds bij het toetje kregen we verse of warme bramen bij een bolletje vanille ijs. Dit resulteerde uiteraard in één heerlijke grote blauw-paarse vlekkenbende en zeer tevreden smoeltjes. De bramen die we die avond niet op aten werden tot jam gemaakt die we nog tot ver in de winter op onze geroosterde broodjes konden smeren. Wat een leven!

Gelukkig zijn op dit moment bramen ook op de markt weer goed verkrijgbaar en heel betaalbaar! Naast alle heerlijke fruitsalades en toetjes die je er dus mee kunt maken kun je ze ook heel goed in een salade verwerken. Zoals in deze salade met bramen, avocado, geitenkaas en amandelen. Dit recept is heel simpel en je kunt er eindeloos mee variëren. Afhankelijk van hoe zoet of zuur de bramen zijn kun je aan de dressing ook nog een beetje citroen- of limoensap toevoegen of juist een beetje extra honing.

Salade met bramen, geitenkaas en amandelen

Ingrediënten (voor 2-3 personen)
75 g gemengde sla (veldsla melange bijvoorbeeld)
1 doosje bramen
1 avocado
50 g geitenkaas
1 wortel
1/3 komkommer
1 handje amandelen

Voor de dressing: 1 tl mosterd, 3 el frambozen- of appelazijn, 1 tl honing, 3 el walnoten- of goede olijfolie

Bereiden
Doe de salade in een kom. Haal de schil los van de avocado en snij het vruchtvlees in stukjes. Maak van de komkommer en de wortel linten met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf. Meng deze linten met de sla en de avocado. Verdeel de bramen over de salade en verkruimel de geitenkaas over de groenten. Bestrooi de salade met de amandelen.

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kopje of kommetje en klop deze goed door elkaar met een garde of vork. Besprenkel de salade met de dressing en serveer hem bij gegrilde kip (van de BBQ), varkenskarbonade of -haas of een stevige witvis. Of gewoon met een stuk brood en kruidenboter!

Salade met bramen, avocado en geitenkaas

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,