5 januari 2015 Susanne

Rode kool met sinaasappel en kaneel

Rode kool is iets wat ik recent pas heb leren eten. Ooit heb ik het als jong meisje in het ziekenhuis moeten eten van de verpleging. Dat heeft mijn liefde voor rode kool zeer bekoeld. Nu was dat niet zo’n probleem, want mijn ouders maakten echt zelden rode kool. Maar toen ik het na jaren weer een keer voorgeschoteld kreeg moest ik wel even het idee van me afzetten.

Daarna kwam ik er achter dat rode kool eigenlijk best wel prima kan zijn. Zeker deze rode kool met sinaasappel en kaneel is echt heel erg lekker. Vooral nu in de winter en bij een stukje (stoof)vlees. Dit recept heb ik ook bewust zonder suiker of andere zoetmiddelen gemaakt, het is tenslotte nog steeds januari: suikervrije maand.

Rodekool met sinaasappel, appel en kaneel

Ingrediënten (voor 3-4 personen)
750 g rode kool (voorgesneden of een stuk)
2 perssinaasappels
1 limoen
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
1/2 fris-zoete appel
peper & zout
eventueel 1/2 tl kaneelpoeder

Bereiden
Neem de rode kool en snij hem doormidden. Haal de dikke witte kern er uit en snij hem dan in parten. Snij de parten overdwars weer in repen zodat je kleine stukjes krijgt. Doe de gesneden kool in een pan.

Pers de twee sinaasappels en de limoen uit. Voeg het sap samen met het kaneelstokje en het laurierblaadje toe aan de pan. Als de kool nog niet helemaal onder staat voeg je een scheut water toe.

Breng de rode kool aan de kook. Kook op zacht vuur met het deksel op de pan tot de rode kool gaar is. Dit zal waarschijnlijk twintig tot dertig minuten duren, afhankelijk van de dikte van de stukken.

Snij de appel in kleine stukjes en meng dit met de rode kool. Je kunt de stukjes appel heel eventjes meekoken of hem na het koken over de kool verdelen. Voeg peper en zout toe en eventueel extra kaneelpoeder. Serveer met een lekker stukje vis of vlees en bijvoorbeeld puree of aardappeltjes uit de oven.

Rodekool met sinaasappel, appel en kaneel

Tagged: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *