31 mei 2016 Susanne

Rabarber plaatcake

Ik geloof dat ik iets goed te maken heb, sinds september heb ik SOES kookt al verwaarloosd… Met allemaal verschillende redenen; mijn camera ging kapot, de site deed het niet meer en ik was bezig met allerlei andere dingen.

Die andere dingen zijn inmiddels mijn fulltime baan geworden, want ik ben sinds een half jaar aan het werk in de nieuwe Dille & Kamille die in Maastricht is geopend. Wat een aanwinst voor de stad! En wat een aanwinst voor mij, want deze Dille & Kamille is naast een enorme, prachtige en leuke winkel om hebberig in te worden een nieuw concept rijker. De Maastrichtse vestiging heeft namelijk een grote open keuken met cafeetje! Of nouja ‘cafeetje’: een hele mooie, rustige hoek met een enorme leestafel en een rijtje mini tafeltjes aan de wand langs de muur. Waar je de krant kunt lezen, koffie, thee en limonade kunt drinken en hele lekkere hapjes kunt eten. En die hapjes, die maak IK! Samen met mijn collegaatje Mies, die een patisserie opleiding heeft gedaan, heel erg leuk en leerzaam voor mij.

In de keuken achterin de winkel kun je alle mogelijke kruiden en specerijen geschept krijgen. En dat is ook de plek waar ik (of Mies) dagelijks sta taartjes te bakken, soep te maken en cappuccino’s en warme chocolademelk te brouwen. Zo recht voor je neus! We bepalen zelf wat we maken, dat is natuurlijk echt fantastisch! En we mogen daarbij alle lekkere dingen uit de winkel gebruiken en alle keukenhulpjes demonstreren. Tussendoor geven we advies aan klanten over springvormen, theesoorten, koffiemalingen en allerlei fijne hebbedingetjes.

Iedere dag maken we hartige taartjes, zoete taarten en hapjes, verse soep en tosti’s. Momenteel breidt het assortiment zich alleen maar meer uit. Je kunt namelijk sinds deze maand ook een High Tea bestellen of als het heel erg mooi weer is een picknickmand door ons laten vullen zodat je lekker in het park of langs de Maas kunt zitten smikkelen.

Eén van de dingen die ik de afgelopen tijd een aantal keer heb gemaakt is de rabarber plaatcake. Jemig wat een enthousiasme als ik deze cake uit de oven haal en in stukken snij, niemand kan hem weerstaan als ze een cappuccino komen bestellen aan het aanrecht. Ik heb al behoorlijk vaak het recept op moeten schrijven op een klein papiertje.

Tijd om het goed te maken dat ik al zo lang niets meer heb gepost, ik deel met jullie het recept voor deze easy rabarber plaatcake!

Rabarber plaatcake

Ingrediënten (voor 9 stukken)
200 g roomboter op kamertemperatuur
200 g fijne kristalsuiker (met vanille*)
1 snufje zout
3 eieren
50 ml karnemelk
200 g zelfrijzend bakmeel (of 194 g bloem en 6 g bakpoeder)
2-3 stengels rabarber

En verder: een vierkant of rechthoekig bakblik/schaal (bijvoorbeeld: zo’n soort brownie vorm), een stuk bakpapier, een handmixer

Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Neem een grote mengkom en mix hierin de boter los. Meng met de mixer 185 g van de suiker en het snufje zout door de boter. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze goed opgenomen zijn in het beslag. Mix ook de karnemelk kort door het mengsel en spatel dan het zelfrijzend bakmeel door het cakebeslag.

Bekleed je bakvorm met een stuk bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je een stuk bakpapier eerst even nat maakt en dan geheel verfrommeld. Daarna is het bakpapier vaak het makkelijkst in vorm te brengen. Schep het beslag in de vorm en verdeel het zo goed mogelijk met een spatel.

Was de rabarber stengels en verwijder eventueel de harde of lelijke uiteinden. Als de rabarber erg draderig is kun je hem verder schoonmaken maar dat gaat vaak wel ten koste van de mooie rode kleur. Snij de stengels in de lengte doormidden (hele dikke stengels in de lengte in drieën). Snij de stengels dan op maat voor je bakblik. Bedek hiermee het hele beslag door de stengels goed tegen elkaar aan te drukken in het beslag. Je mag best een beetje proppen en duwen. Bestrooi dan de rabarber met de 15 g overgebleven suiker.

Bak de cake 50-60 minuten in de voorverwarmde oven of totdat hij goudbruin is van boven en gaar van binnen (doe een testje met een satéprikker).

*de lekkerste suiker voor deze cake is een zelfgemaakte vanillesuiker. Je neemt een pot met daarin fijne kristalsuiker en zet daarin je gebruikte vanille peulen. Gooi je verbruikte vanille peulen dus niet zomaar weg! Als je niet à la minute zo’n pot hebt staan kun je ook ‘gewone’ suiker gebruiken in het recept en het merg van een vanille stokje toevoegen of een scheutje vanille extract of anders een zakje vanille suiker mengen met je suiker.

Het originele recept voor deze plaatcake komt van Delicious Nederland

Tagged: , , , , , ,