Makkelijke moestuin totaalIn de voortuin van ons huis (een appartement op de begane grond) was niet veel te beleven, voornamelijk heel erg veel steen en verder; drie kleine boompjes, een groen container en een fietsenrek. Enige lichtpuntje in de tuin was het bankje onder het woonkamerraam. Dat moest anders vond ik anderhalf jaar geleden. En zo ging ik op zoek naar een leuke manier om te tuin toch wat gezelliger en nuttiger te maken. Het moest een plekje worden waar we lekker konden zitten en graag zouden komen. Ik wilde in ieder geval wat gezellige gekleurde bloemen, maar ook verse kruiden die ik kon plukken voor het koken.

Op een gegeven moment kwam ik bij de website van Jelle terecht, hij maakt wat hij een ‘makkelijke moestuin’ noemt. Dit wordt ook wel ‘square foot gardening’ genoemd en is een vorm van tuinieren die bijna overal kan. Hoe het werkt? Je maakt een vierkante bak, stort daar een super vruchtbare mix in en je kunt je eigen bloemen, groente, fruit en kruiden in kleine hoeveelheden kweken. Zo simpel is het!

1444IMG_3447

Inmiddels is onze voortuin verrijkt met vier makkelijke moestuin bakken. Drie bakken voor bloemen, groente en fruit, en de vierde speciaal voor kruiden. Ik hoef nauwelijks onkruid te wieden, niet te schoffelen, niet te ploegen en nooit een enorme berg sla in één keer te oogsten. Je maakt in de bakken namelijk vakken van ongeveer 30cm bij 30cm en in ieder vak plant je iets anders. Sla, worteltjes, afrikaantjes, kamille, viooltjes, radijsjes, rucola, bietjes en dat is nog maar een klein deel van wat er allemaal in de voortuin groeit.

In de bak met kruiden staat inmiddels een enorme salieplant, een reusachtige rozemarijn en een tijm die van geen ophouden weet. Daartussen groeit ook nog bieslook, basilicum en peterselie en met een beetje geluk koriander en dille. Het scheelt een hoop verlepte bakjes kruiden van de supermarkt die je voor de hoofdprijs moet kopen en de voortuin ziet er een stuk interessanter uit. Zelfs zo dat er regelmatig mensen stoppen om te kijken af en toe even een praatje maken als ik slablaadjes of bloemetjes aan het plukken ben. En dat is best een prestatie voor een ‘noorderling’ zoals ik, want Limburgers kunnen vaak wat verlegen en op zichzelf zijn als ze je niet kennen. Waar de gemiddelde Amsterdammer al lang ‘Hé meissie, geinig tuintje hebbie daar’ had geroepen kijken de meeste zuiderlingen hier met een schuin (maar nieuwsgierig) oog toe wat ik nu toch weer sta te doen. Des te leuker vind ik het dan als ik toch aanspraak krijg terwijl ik op de kop boven een bak hang.

IMG_3451

Culinaire gids van het bourgondische zuiden

Soes Kookt