26 juni 2015 Susanne

Easy mayonaise met 4 verschillende twists

Deze mayonaise maak je echt in een handomdraai. Nouja, eigenlijk in een draai van de staafmixer. Hij is super lekker, er zit geen rommel in en je kunt er naar hartenlust mee variëren.

Toen ik anderhalve week geleden besloot om te beginnen met mijn Whole30 uitdaging besloot ik het zelf maken van mayonaise nog een laatste kans te geven. Het was me tot nu toe eigenlijk nooit gelukt om iets te maken dat ik echt lekker vond dus kocht ik altijd maar iets wat een beetje fatsoenlijk leek in de winkel.

Helaas zit er in de winkelvariant van mayo toch nog altijd wel iets dat je tijdens een Whole30 niet kunt eten (suiker bijvoorbeeld!) dus is dat geen optie deze maand. En als je dan ook nog geen zuivel kunt gebruiken dan is het toch wel de moeite waard om zelf nog een mayootje te proberen. Dus zo gezegd, zo gedaan, en het was eigenlijk best wel erg lekker! En het fijne is, je kunt er zo een variantje op maken speciaal voor bij jouw gerecht en er zit in ieder geval geen rommel in.

Ingrediënten (voor 1 schaaltje basis mayo)
1 vers (biologisch) ei
300 ml milde olijfolie (AH heeft een fijne)
1/2 tl gemalen mosterdzaad (Verstegen)
1/2 tl zout
1/2 citroen

Bereiden
Doe het ei, 4 el olijfolie, het mosterdzaad en het zout bij elkaar in een kom of de beker van de staafmixer. Mix de ingrediënten goed door elkaar met de staafmixer. Hou de staafmixer in de beker en laat hem continue draaien terwijl je de rest van de olijfolie er in een piepklein straaltje/druppeltjes bij giet. Zorg dat alles tijdens het mixen goed gemengd blijft. Zodra alle olie is verwerkt roer je met een lepel het sap van de halve citroen door de mayonaise.

Variatie 1: voeg het sap van een halve limoen en 3 el fijngehakte verse koriander toe voor mayo met een Aziatisch tintje 

Variatie 2: voeg peper, kerriepoeder, een fijngesneden bosuitje en een piepklein beetje cayennepeper toe voor een tropisch tintje

Variatie 3: voeg 1 teentje geperste knoflook, peper, extra citroensap en fijngesneden platte peterselie toe voor een knoflooksausje

Variatie 4: voeg een fijngesneden geroosterde paprika, fijngesneden kappertjes en een tl tomatenpasta toe voor een ‘cocktail’ sausje bij burgers

Heb jij ook nog een lekkere variant? Dan hoor ik dat graag!

Snelle, makkelijke mayonaise met variaties

Tagged: , , , , , , , , , ,