19 oktober 2014 Susanne

Lemon curd

lemon curdHmmmm lemon curd, ik ben er gek op! Het doet mij denken aan taarten met zomerfruit, frisse cheesecakes, high tea met scones en allemaal andere mooi weer momenten waarop lekkere dingen gesnoept worden. Die Engelsen hebben dat toch maar weer goed bedacht.Je kunt trouwens ook curd maken van andere vruchten, of gemengd, bijvoorbeeld met limoen, sinaasappel, mandarijn of passievrucht. Neem dan dezelfde hoeveelheid sap, eieren en boter maar pas de suiker hoeveelheid aan aan de zuurtegraad van de vruchten.

lemon curd lepelIngrediënten
3 eieren
3 citroenen (150 ml sap)
150 g kristalsuiker
90 g roomboter

Ook nodig vuurvaste schaal, pan, rasp of zesteur en glazen pot

Bereiden
Neem een vuurvaste schaal met uitlopende rand die in een pan gehangen kan worden, zonder dat de schaal de bodem van de pan raakt. In de pan doe je een klein laagje water, dit laagje mag de schaal niet raken. Op deze manier creëer je een au-bain marie. Ik neem hiervoor graag een glazen (pyrex) schaal, dan kan ik daar doorheen nog zien of het water kookt. Rasp de schil van de citroenen met een raspje of een zesteur, alleen de gele schil heb je nodig. Snijd de schilletjes in kleine stukjes. Pers de citroenen uit en meng het sap in de au-bain marie schaal met de boter en de suiker. Zet de pan met daarin de schaal op laag vuur, zodat het water zachtjes kookt. Roer met een houten lepel in de schaal tot de suiker en de boter zijn vermengd met het citroensap. Klop in een schaaltje de eieren goed los. Voeg de eieren toe aan de schaal met citroen. Nu begint het roeren en wachten. Dit kan best een kwartiertje duren, het is namelijk de bedoeling dat de substantie in de schaal dikker gaat worden. Om dit netjes te laten gebeuren moet je het citroenmengsel rustig blijven roeren. Wanneer het mengsel deels aan de houten lepel blijft hangen en het er in dikke druppels afdruipt in plaats van in een straaltje is de lemon curd dik genoeg en is hij klaar.

Zorg dat de pot waarin je de curd wil bewaren goed schoon en droog is en dat hij goed sluit. Op deze manier kun je de lemon curd vaak wel een week of twee bewaren in de ijskast. Wanneer je de lemon curd in de pot gegoten hebt, sluit je het deksel en laat je hem op de kop afkoelen.lemon curd

Tagged: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *