10 oktober 2014 Susanne

Huisgemaakte muesli

tropische muesli

Ik vind zelfgemaakte muesli of granola echt een feestje. Geen kilo’s suiker en precies die rozijntjes, noten, zaden en fruit die jij nou net zo lekker vindt. Het recept hieronder kun je dan ook zien als basis die je kunt gebruiken om aan te passen naar jouw wensen en ideeën. Ik ben zelf bijvoorbeeld gek op hazelnoten, pistachenootjes en kokos. Maar misschien ben jij wel voornamelijk van het gedroogde fruit of vooral van de pitten en zaden. Hieronder geef ik het basisrecept en een paar ideeën voor toevoegingen, maar mocht je een speciale mix of eigen favoriet hebben dan hoor ik het graag.

Ingrediënten
1 appel
1 peer
1/2 limoen
1 el kokosolie
150 g havervlokken
100 g quinoa vlokken
2 el lijnzaad
2 el pompoenpitten
2 el zonnebloempitten
1 el honing of agavesiroop
kaneel naar wens

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de appel, peer en halve limoen en doe deze in de sapcentrifuge. (Heb je geen sapcentrifuge, neem dan bijvoorbeeld 250 ml boomgaardsap of soortgelijke hoeveelheid vers sap van appel en peer, en voeg hieraan het sap van een halve limoen toe.)

Meng de havervlokken, quinoa vlokken en het lijnzaad in een kom en smelt ondertussen de kokosolie. Neem een bakplaat met bakpapier en smeer het papier in met de kokosolie. Giet het fruitsap over het mengsel in de kom en roer goed. Je kunt nu ook de kaneel toevoegen en de honing of agavesiroop.

Als je de pitten graag geroosterd hebt dan voeg je die nu ook toe, hou je meer van de ongebakken pitten dan voeg je ze pas na de oven toe (hetzelfde geldt voor de noten, mocht je die gebruiken voor je muesli).

Verdeel het mengsel over de bakplaat en bak dit 10 min. Roer na 10 min het mengsel nog een keer goed door en bak nogmaals 10-15 min. Begint de muesli te kleuren en is hij niet meer nat van het sap dan is hij goed en kun je hem laten afkoelen. Voeg dan de rozijntjes, ander gedroogd fruit, noten, zaden en kokos toe.

Nutty muesli – voeg 100 g noten en zaden toe, bijv. 40 g hazelnoten, 40 g amandelen, 10 g pompoenpitten en 10 g zonnebloempitten met eventueel nog een eetlepel sesamzaadjes. Als je graag crunchy noten wil is het een idee om deze voor het bakken al toe te voegen aan de mix.
Fruity muesli – voeg 2 handjes (fijngesneden) gedroogd fruit toe, bijv. gedroogde appel, abrikoos, bosbessen, rozijnen en cranberry’s.
Tropical muesli – voeg 50 g cashewnoten, 1 hand kokosschaafsel, 1 handje gedroogde banaan en 1 handje gedroogde mango toe.

Ik eet mijn muesli graag met dikke yoghurt of kwark met een klein beetje honing en daarnaast een bakje vers fruit.

Tip: Leef je (momenteel) super budget… quinoa vlokken zijn wel heel lekker en gezond, maar laten je muesli rekening redelijk oplopen; je kunt ze vervangen door havermout of andere granen.

tropische muesli pot

Tagged: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *