14 december 2014 Susanne

Gehaktbrood uit de oven

Ouderwets gehaktbrood, dat is ontzettend lekker af en toe! Makkelijk om te maken, niet duur en je schuift het zo de oven in als je een groepje mensen te eten hebt. Je kunt eindeloos variëren met smaakjes als je de kunst van het gehaktbrood maken onder de knie hebt (en dat heb je zo!). Neem bijvoorbeeld eens lamsgehakt, kipgehakt, andere kruiden of voeg kleine bolletjes mozzarella en reepjes zongedroogde tomaat toe. Ik ben benieuwd hoe deze variant bevalt, en wat voor variant jullie verzinnen!

Oh en mocht je nog wat over houden, het is ook lekker koud als lunch…

Gehaktbrood net uit de oven

Ingrediënten
1 teen knoflook
2 uien
1 el olijfolie
2 el italiaanse kruiden
2 tl paprikapoeder
1 tl cayennepoeder
1/2 tl kaneel
700 g rundergehakt
2 eieren
1/2 bosje peterselie
3 beschuiten
1/2 blikje tomatenblokjes
1 tl suiker
1 tl sambal of een paar druppels tabasco
10 plakjes ontbijtspek

Ook nodig: aardewerken rechthoekige vorm of een cakeblik

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui en de knoflook en bak deze op laag vuur in de olijfolie. Bak tot de ui glazig is, voeg dan de Italiaanse kruiden, paprikapoeder, cayennepoeder en de kaneel toe. Roer dit even kort door de ui en laat de specerijen warm worden, maar niet aanbakken. Haal de pan van het vuur en laat de gekruide uitjes afkoelen op een bord.

Snij ondertussen de peterselie fijn en verkruimel de beschuitjes. Kneed het gehakt met de eieren en de beschuitkruimels. Voeg dan de uitjes, de peterselie en zout en peper toe aan het gehakt en meng het goed. Maak van het gehakt een grote rol met de lengte van de vorm waar het in gaat. Dit doe je het makkelijkst op een snijplank of bord. Beleg de bovenkant van het gehakt met de plakjes spek.

Neem een schaaltje en doe hier de tomatenblokjes in, voeg zout, peper, suiker en eventueel tabasco of sambal toe. Roer het goed en giet het in de vorm voor het gehakt. Leg dan de gehaktrol in de vorm, zo dat de kant met het spek naar boven ligt. Zet het gehaktbrood ongeveer 35 minuten in de oven.

Gehaktbrood uit de oven met tomatensaus

Tagged: , , , , , , , ,

Comments (4)

    • Eva

      200 graden staat in het recept. Voor heteluchtoven altijd 10 graden minder rekenen als er verder niets bij staat.

  1. Chère Susanne,

    Als dank voor het gehaktbrood hierbij een recept van mij.

    t.t. Theo

    RUNDERTAARTJE MET DRAGON EN LINZENDRESSING

    300 g gebraden of gekookt rund- of kalfsvlees; 300 g mayonnaise; 1 el fijngehakte dragon; 1 el Dijonmosterd;
    1 teen knoflook u.d.k.; zout en peper; 3 blaadjes gelatine; 4 el bouillon

    voor 2 dl dressing. 25 g gele of groene linzen; 2 tl citroensap; 3 el zonnebloemolie; zout en peper

    Hak of maal het vlees fijn en vermeng het met de mayonaise, de mosterd en de dragon. Proef af op peper en zout. Spatel er de, in de bouillon opgeloste, gelatine door en laat de massa in een ingevette vorm (of vormpjes) opstijven in de ijskast.
    Voor de dressing: kook de linzen in 8 à 10 minuten beetgaar. Klop het citroensap en de olie met wat zout en peper en schep er de, onder een koude kraan afgespoelde, linzen door. Stort het taartje op een bord, garneer met slablaadjes en schep er de dressing over.

    Opm. 1: indien een royale hoeveelheid linzen worden gekookt, kan dit gerecht ook als maaltijd worden gegeten.
    Opm. 2: in plaats van 300 g mayonaise kan 200 g mayonaise worden aangevuld met 100 g stijf geslagen eiwit.
    Opm. 3: zonder gelatine goed op toast bij de borrel.

    © ThW, 030117

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *