24 januari 2015 Susanne

Chia jam

Chia jam is jam maar dan gebonden met chiazaad in plaats van geleisuiker. Jam zonder toegevoegde suiker dus! Lekker voor op je croissantje, toast maar ook op cake of in een cupcake. En ideaal als je zonder toegevoegde suikers wilt eten zoals ik deze maand.

Het is echt kinderspel deze jam. Alleen een pond fruit en eventueel een klein beetje honing of andere zoetstof als je dat wenst. In het recept heb ik mango genomen, omdat ik lekkere mango’s kon krijgen en dat zo lekker tropisch is nu midden in de winter. Een beetje een voorbereiding op mijn vakantie…

Chiazaad zit vol vezeltjes en het is heel goed in het binden van heel veel vocht. Je kunt natuurlijk iedere soort fruit gebruiken die jij lekker vindt. Veel bessen zijn vaak waterige wanneer je ze kookt en dus krijg je een iets dunnere jam, of moet je wat extra zaadjes toevoegen voor eenzelfde consistentie als bij de mango jam van hieronder. Of voeg een geraspte zure appel toe, daar zit ook veel pectine in die de jam dikker maakt.

Chia jam met mango op boetkweitpannenkoek

Ingrediënten
250 g mango of ander fruit zoals bosbessen, aardbeien, frambozen, bramen, abrikozen, peren etc.
2 el chiazaad
eventueel 1-3 el honing of andere zoetstof
ik heb hier ook nog 1 perssinaasappel en 1 limoen gebruikt

En verder: een schoon en droog potje met deksel en een staafmixer of pureestamper

Bereiden
Schil de mango en snij hem in stukjes. Neem een steelpan en doe hier de mango stukjes in samen met het sap van de sinaasappel en limoen. Je kunt ook nog wat rasp toevoegen aan de jam als je dat lekker vindt. Zet de pan op laag vuur een verwarm het fruit terwijl je het een beetje plet met een houten lepel. Roer tot het fruit begint te koken en uit elkaar valt. Zorg dat het fruit dan dusdanig is geplet en geprakt dat het je gewenste dikte heeft. Als je geen stukjes in je jam wil dan moet je er nog even de staafmixer in zetten om de jam glad te maken.

Voeg dan het chiazaad toe en eventueel de zoetstof die je hebt gekozen. Kook het geheel nog een minuutje op laag vuur. Haal de pan dan van het vuur en laat de jam een paar minuten staan. Als het goed is wordt het nu dikker.

Gebruik je ander fruit dan mango of heb je een hele juicy mango dan moet je misschien nog een theelepeltje chiazaad extra toevoegen.

Tip: gebruik ook eens ander fruit en combineer met specerijen zoals vanille, kaneel of kardemom.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Comments (2)

  1. Vera

    als je dit kokend in uitgekookte potjes doet en die onmiddellijk afsluit zodat ze vacuum trekken, zou je dit dan kunnen bewaren in de kelder zoals ‘gewone’ jam?

    • Hoi Vera! Ik zou de jam geen jaren bewaren, ook al is hij vacuum getrokken, maar in principe blijft hij op deze manier inderdaad het langst goed. Mocht je het gaan proberen dan hoor ik graag over je bevindingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *