18 oktober 2014 Susanne

Carrotcake

stuk carrotcakeCarrotcake heb ik pas een paar jaar geleden aan mijn repertoire toegevoegd, zonde eigenlijk want het is super lekker. Bijkomend voordeel is dat je stiekem toch nog een beetje groente eet, een goed excuus om deze taart te maken èn te eten. In de topping van de taart doe ik een stuk minder suiker dan er vaak in de icing van carrotcake gedaan wordt, simpelweg omdat ik dat friszure van de roomkaas wel lekker vind. Mocht je dus van mierzoet houden voeg dan meer poedersuiker aan het mengsel toe.

Carrotcake past ook helemaal bij deze tijd van het jaar, door de kaneel en een beetje nootmuskaat is de taart kruidig en warm. Daarbij zijn goede dikke wortelen de hele winter te krijgen. Lekker bij een kopje thee of warme chocolademelk!

Ingrediënten
300 g suiker
375 ml neutrale olijfolie of zonnebloemolie
4 eieren
260 g bloem
3 tl bakpoeder
2 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
snufje zout
360 g geraspte wortel
rasp van de schil van een halve sinaasappel*
Optioneel: 2 handjes walnoten en/of 2 handjes rozijnen

200 g roomkaas
50 g boter
60 g poedersuiker
1/2 tl vanille essence of merg uit half vanillestokje

Ook nodig springvorm, mixer

Verwarm de oven op 180 graden en vet de springvorm in. Mix de suiker met de olie in een grote kom. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je mixt. Meng bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout in een aparte kom. Voeg dit in één keer toe aan het eiermengsel en roer dit door elkaar met een houten lepel tot je een egale massa hebt. Voeg dan de geraspte wortel en eventueel de rozijnen en walnoten toe aan de mix. Giet het beslag in de bakvorm. Bak de taart 60 min op 180 graden of tot hij mooi gerezen is en bruin kleurt. Laat de taart afkoelen op een rooster.

Laat de roomkaas en de boter goed op kamertemperatuur komen. Als deze twee componenten te koud zijn mengen ze niet goed en krijg je klontjes in je topping. Neem een kom en mix hierin de boter met de roomkaas. Wanneer de twee goed gemengd zijn kun je de poedersuiker en de vanille toevoegen. Doe dit niet direct met de mixer (poedersuiker explosie!) maar roer eerst even met een lepel, daarna kun je nog even de mixer gebruiken. Je kunt de icing nu in de ijskast bewaren.

Smeer de topping pas op de taart wanneer deze is afgekoeld en je hem gaat serveren. Bewaar de taart met de topping goed afgedekt in de ijskast. Als je de taart niet in de ijskast wil bewaren, smeer de topping dan alleen op de stukjes die je gaat eten en bewaar de rest van de icing in de ijskast en de taart afgedekt op een andere (koele) plek.

*Schil van citrusvruchten kun je raspen met een zesteur, links op de foto. Zo’n dingetje koop je voor een paar euro bij een keukenwinkel of grote supermarkt. Mocht je geen zesteur of fijne rasp hebben dan kun je ook met een dunschiller stukjes schil van de vrucht halen en deze stukjes weer in dunne reepjes snijden met een mesje. Let wel op dat je altijd alleen de schil zelf raspt, nooit het witte deel (dat is bitter).

IMG_0319

Tagged: , , , , ,

Comment (1)

  1. Flippo

    Aaaaaaah Soes, deze taart is zooooo goddelijk!! Gemaakt voor mijn verjaardag en hij was echt een groot succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *