16 februari 2015 Susanne

Boekweit pannenkoeken

Na drie weken Myanmar ben ik weer in Nederland! Eindelijk geen witte fabriekstoast, gebakken rijst of uren warm gehouden pap als ontbijt maar vers gebakken pannenkoeken. En als fijne bijkomstigheid zijn deze pannenkoeken glutenvrij. Want boekweit bevat geen gluten, het is namelijk niet een graan maar een zaad. 

Boekweit pannenkoeken kun je gewoon maken zoals je ‘normale’ pannenkoeken bakt. Hij is heerlijk met hartig beleg, maar ook de traditionele zoete combi’s kunnen. Ik koos voor een pannenkoek met rozijnen, banaan, kaneel en honing. Maar ik heb ’s middags ook een geitenkaas-spinazie variant gegeten. Neem waar jij zin in hebt dus!

Ingrediënten (voor ongeveer 4-6 pannenkoeken)
100g boekweitmeel (verkrijgbaar bij natuurwinkels en grotere supermarkten)
300 ml melk
2 eieren
Scheutje olie (naar keuze) of een stukje roomboter

Bereiden
Neem het boekweitmeel en doe dit in een beslagkom. Voeg als je wil een klein beetje zout toe. Neem een mixer, of als je die niet hebt een goede garde. Voeg de melk beetje bij beetje toe terwijl je blijft mixen/roeren. Wanneer alle melk is opgenomen kun je de eieren door het beslag kloppen. Wanneer ook de eieren goed gemengd zijn is je beslag klaar.

Verhit een koekenpan op middelhoog-hoog vuur en laat hem goed heet worden voordat je begint. Heb je ook altijd dat je eerste pannenkoek mislukt? Dat komt dus omdat je pan nog niet heet genoeg was toen je begon. Ietsje langer wachten loont dus! Voeg dan een scheutje olie toe aan de pan en laat dit warm worden. Verdeel het vet over de pan en giet er dan een soeplepel beslag in. Draai met de pan zodat het beslag mooi verdeeld is. Zodra de bovenkant (bijna) helemaal is gestold kun je de pannenkoek omdraaien. Laat ook de andere kant mooi bruin worden en klaar is je pannenkoek!

Tip: maak een extra grote stapel pannenkoeken en bewaar ze in de ijskast, handig voor lunch op je werk of als snel ontbijtje met fruit, jam of kaas. Heb je te veel pannenkoeken om binnen twee dagen op te eten? Dan vries je ze gewoon in! Leg tussen iedere pannenkoek een laagje vershoudfolie.

Boekweitpannenkoek

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *