1 september 2015 Susanne

Basis taartbodem

Het is september! Dat heeft het weer ook begrepen, één en al druilerigheid… Maar gelukkig heeft september ook leuke dingen, het is namelijk bij uitstek de oogstmaand. En wat is er nu lekkerder dan met al die verse bessen, bramen, frambozen en andere heerlijke fruitsoorten dan het maken van een taart waarin nu juist dit fruit de hoofdrol speelt.

Ik bak deze maand eigenlijk sowieso heel veel taartjes. Binnenkort mag ik voor vrienden de taart maken voor hun bruiloft. Dat vereist wel enige oefening en een hoop testbakken. Gelukkig heb ik over het algemeen geen moeite met het vinden van taartproevers en hoef ik dus niet alles zelf op te eten.

Deze basis taartbodem is echt fantastisch voor alle verschillende fruitsoorten en je favoriete smeersels. Maar je kunt niet alleen met de toppings variëren, ook de bodem kun je naar wens aanpassen. Meer suiker, minder suiker, andere soorten bloem en ga zo maar door.

Ingrediënten (voor 1 grote bodem of meerdere kleintjes)
bodem:
200g bloem
100g koude roomboter
75-100g suiker
1 ei
snufje zout

topping: op de bodem eerst; lemon curd, hangop, slagroom, bakkersroom of jam en daarna natuurlijk het fruit! Denk aan bosbessen, aardbeien, rode bessen, aalbessen, mango, perzik, frambozen en ga zo maar door.

Bereiden
Zeef de bloem boven een kom. Meng bloem, zout en suiker met het ei in een kom. Snij de roomboter in blokjes en meng dit snel met één hand door het deeg.

Het moet een deeg zijn dat je tot een bal kunt vormen. Als het te plakkerig is kun je nog een beetje extra bloem toevoegen.

Rol de bal in een stukje vershoudfolie en leg hem ongeveer een uurtje in de ijskast. Langer mag ook trouwens, zo kun je het deeg ook goed een dag van te voren bereiden!

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem het deeg uit de ijskast en vet een (spring) vorm in. Rol het deeg uit of druk het in de vorm(pjes). Prik gaatjes in de bodem van je deeg zodat het niet omhoog zal komen bij het bakken zonder vulling.

Zet de taart of de taartjes in de oven voor zo’n 10-30 minuten, afhankelijk van de grootte.

Haal de taart uit de oven wanneer hij goudbruin is. Laat hem afkoelen in de vorm.

Haal de taart uit de vorm en besmeer hem met een topping naar keuze. Doe dit bij voorkeur pas net voordat je de taart gaat serveren, dan blijft de bodem knapperig. Voeg dan het fruit toe.

Bestrooi eventueel nog met een beetje poedersuiker en serveer met koffie, thee of een lekker glas ijskoude limonade.

Tip: voor de variatie kun je ook bakken met andere soorten bloem, volkoren of spelt bijvoorbeeld, of gebruik een deel amandelmeel of hazelnotenmeel in plaats van alleen ‘gewone’ witte bloem.

Basis taartbodem

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *