21 oktober 2014 Susanne

Bananencake

bananencakeDeze bananencake met druiven is een variant op de bananencake met bosbessen die ik al een paar jaar maak. Helaas is het nu nogal lastig om bosbessen te krijgen, maar druiven zijn er in overvloed. In het fruitpakket van de markt kreeg ik bovendien zo’n grote tros bananen dat ik bijna geen keus had, het werd òf cake òf invriezen. De citroen maakt de bananencake lekker fris, of je de cake nu maakt met bosbessen of druiven, de super zoete bananen kunnen wel een fris zuurtje gebruiken om de cake in balans te maken. Deze cake is trouwens heerlijk met een likje lemon curd, een recept dat ik vorige maand postte.

Ingrediënten
3 eieren
150 g witte basterdsuiker
3 rijpe bananen (mogen ook ingevroren zijn)
2 tl citroensap
2 tl citroenrasp
100 ml olie (bijv. neutrale olijfolie of zonnebloemolie)
2 tl vanille essence
250 g bloem
1 zakje bakpoeder
1/2 tl nootmuskaat
1 tl kaneel
3 handen bosbessen (mag ook bevroren)

Ook nodig groot cakeblik, mixer

bananencake turqoiseBereiden
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de cakevorm in met paar druppels olie. Mix in een kom de eieren luchtig en voeg de suiker per eetlepel toe terwijl je verder mixt. Pel en prak de bananen, voeg citroenrasp en sap toe. Voeg dit mengsel bij het ei, samen met de vanille en de olie. Mix even zodat het beslag weer egaal is. Neem een nieuwe kom en zeef daarin bloem, nootmuskaat, bakpoeder en kaneel. Voeg daarna lepel voor lepel deze ingrediënten toe, terwijl de mixer draait.
Wanneer het beslag helemaal gemengd is spatel je in een paar grote slagen de bosbessen door de mix. Verdeel het beslag over de cakevorm en zet 65 min in de oven. Mocht de cake al snel bruin zijn, zet de oven dan wat lager en hou wel de tijd aan.

Tip: de druiven/bosbessen kun je natuurlijk vervangen door ander fruit, zoals frambozen of bessen. Let wel op dat de vruchten niet te veel vocht afgeven aan de cake. Als je erg ‘natte’ vruchten gebruikt, zoals bramen of stukjes pruim, spatel dan eerst een eetlepel bloem door deze vruchtjes voordat ze door het beslag gemengd worden.

bananencake boven
Zorg dat je echt goed rijpe bananen gebruikt voor de cake, anders is hij niet zoet genoeg. Je kunt hele rijpe bananen die je niet meer op gaat krijgen ook pellen, doormidden breken en in een zakje invriezen, op die manier heb je altijd bananen voor deze cake.Rijpe bananen invriezen
Tagged: , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *