2 juni 2015 Susanne

Aziatische kip-gehaktballetjes

Hoei, deze Aziatische kip-gehaktballetjes zijn echt niet te versmaden! Ik maak ze al een tijdje en ben even bezig geweest met een gemakkelijke, snelle versie met een niet te lange ingrediëntenlijst. Want hoewel ik in de nieuwe keuken een kruidenla heb van een meter breed kan dat natuurlijk niet van iedere keuken en keukenprins(es) gezegd worden. Maar het is gelukt! Het recept is super makkelijk en de ingrediëntenlijst niet al te lang of gek.

Ik maak de balletjes graag bij zilvervliesrijst en een grote groene salade of korte gekookte groene groenten. Broccoli, haricoverts, peultjes of erwtjes bijvoorbeeld. Maar deze Aziatische kip-gehaktballetjes zijn ook fijn om te maken bij bami of nasi. Of voor op de barbecue als het weer de komende dagen-weken-maanden wat vrolijker gaat worden in plaats van de standaard saté.

Oh en natuurlijk kun je ze ook in mini versie maken en dan aan stokjes rijgen voor bij de borrel…

Ingrediënten (voor 3-4 personen)
1 grote ui of twee kleine
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
2-3 el rode currypasta
500-600 g kipgehakt
grote hand verse koriander
2 el seroendeng

Voor het sausje:
2 el pindakaas met stukjes noot
1 el ketjap
1 tl sambal
100 ml kokosmelk
sap van 1/4-1/2 limoen
peper & zout
eventueel een beschuit of paneermeel

Bereiden
Snipper de ui en knoflook en bak deze een minuutje op laag vuur in een eetlepel olie. Voeg dan de rode currypasta toe, bak deze kort mee zodat de smaken vrij komen. Draai het vuur dan uit en laat het mengsel afkoelen. Snij ondertussen de koriander fijn. Voeg de currypasta met ui en de koriander toe aan het kipgehakt, en kneed dit samen goed door in een grote kom. Voeg ook de seroendeng en eventueel een verkruimeld beschuitje of wat paneermeel toe. Het mengsel mag best plakkerig zijn, maar je moet wel in staat zijn om er balletjes van te maken.

Verhit één eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de balletjes rondom bruin en door en door gaar in een minuut of tien. Voeg voor een lekker pindasausje twee grote eetlepels pindakaas, twee eetlepels ketjap, een theelepel sambal, limoensap en 100-150 ml kokosmelk toe. Bestrooi met peper, zout en extra koriander. Serveer met rijst en groenten of met nasi of bami.

Tip: probeer ook eens groene of gele (of zelfgemaakte!) currypasta in plaats van rode of voeg nog wat extra smaakmakers toe die je zelf lekker vindt!

Aziatische gehaktballetjes van kip

Tagged: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *