27 augustus 2015 Susanne

Snel Italiaans toetje: affogato

Ik ben geen liefhebber van warme koffie, doe mijn maar gewoon een grote mok thee. Maar dit toetje met espresso is echt heerlijk! En het heeft maar twee ingrediënten, wat fijn toch dat die Italianen weer zoiets makkelijks hebben bedacht. Hebben jullie wel eens affogato geprobeerd?

Laatst liep ik ’s avonds na het eten met Joep en Jip nog even naar een terrasje voor een zomeravond drankje. Op het moment dat we gingen zitten bij de Tramhalte bedacht ik me dat ik zin had in affogato. De meeste restaurantjes en eetcafé’s hebben geen affogato op de kaart staan en veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Maar welk café-restaurant maakt er nu geen espresso en heeft er geen vanille-ijs in de vriezer staan? Als het personeel een beetje toegewijd is maken ze het zo voor je. En dat deden ze dan ook!

Je kunt affogato natuurlijk ook prima thuis maken. En mocht je ook in het bezit zijn van een Nespresso apparaat, dan kun je het zelfs voor iedereen met zijn eigen favoriete smaak espresso maken.  Voeg als je zin hebt ook een scheutje amaretto toe of een ander likeurtje dat je lekker vindt in de koffie.

Ingrediënten
1 espresso
1 bol vanille ijs

En: een glas waar het samen in past

Bereiden
Haal het ijs uit de vriezer en laat het zover ontdooien dat je mooie bolletjes kunt maken. Maak ondertussen de espresso in een kannetje of iets waaruit je makkelijk kunt schenken. Schep een bolletje ijs in het glas. Neem het kannetje en schenk de espresso voorzichtig over het ijs.

Maak eventueel af met een scheutje likeur, een beetje gehakt hazelnoten- of amandelgruis, een dotje slagroom of geschaafde chocolade.

Serveer direct!

Affogato Italiaans toetje

Tagged: , , , , , , , , , ,