27 mei 2015 Susanne

Aardbei rabarber dessert met merengue

Er zijn weer hele lekkere aardbeien EN er is rabarber! Allebei een goede reden om iets lekkers te maken. Ik maakte deze week meerdere keren dit aardbei rabarber dessert met merengue. Bovendien maakte ik dit toetje ook (in een iets ingewikkeldere versie) voor het huwelijk waar ik twee weken geleden twee dagen lang voor heb gekookt.

Merengues zijn niet altijd makkelijk te krijgen, in de supermarkt vaak alleen rondom de feestdagen. Maar je kunt ze altijd krijgen bij de V&D en bij allerlei snoepzaken. Kun je ze lastig krijgen in je buurt, dan moet je echt een aantal zakken inslaan rondom de feestdagen, merengues bederven toch niet zomaar. En kun je ze echt nergens vinden, de Sligro heeft ze ook en anders kun je ze altijd nog vrij eenvoudig zelf maken in de oven. Mocht je de luxe hebben dat je kunt kiezen, neem dan de chewy versie!

Ingrediënten (voor 6-8 personen)
8 bastogne koekjes
1 grote merengue of een paar kleintjes
500 g aardbeien
8 el rabarber-(aardbei)compote
250 g mascarpone (kamertemperatuur)
250 ml slagroom
1/2 vanillestokje, merg
4 el suiker
muntblaadjes

1 grote schaal of meerdere kleine glaasjes om te serveren

Bereiden
Verkruimel de bastognekoeken in een keukenmachine of met een deegroller. Verkruimel met je handen de merengue. Was de aardbeien en snij ze in stukjes. Klop de slagroom lobbig met de suiker en het merg van het vanillestokje. Klop de mascarpone door de slagroom tot een egaal mengsel. Bewaar het mengsel in de ijskast tot je het gaat gebruiken.

Maak op de bodem van de glaasjes een klein laagje bastogne kruimels. Je moet een paar theelepeltjes overhouden voor bovenop het toetje. Schep op de kruimels vervolgens een ruime eetlepel compote. Maak nu een laagje van het vanille-roommengsel, zorg dat je nog ongeveer een derde of een kwart over hebt van het totale mengsel. Verdeel hierover de verkruimelde merengue. Daarna kun je ook de aarbeitjes toevoegen aan de glazen. Op de aardbeitjes komt het laatste beetje vanille-room en daarop strooi je de laatste bastognekruimels.

Bewaar het dessert tot serveren in de ijskast. Garneer net voor het serveren met muntblaadjes.

Tip: kun je ergens zowel verse rabarber als verse aardbeien krijgen en heb je tijd om zelf compote te maken? Doe dit dan, het is zo gepiept en nog veel lekkerder dan de compote van de supermarkt! Kook stukjes rabarber met een even grote hoeveelheid aardbeien, een snuf kaneel en een paar eetlepels suiker tot de rabarber gaar is. Stamp hem dan met een pureestamper fijn. Je kunt de compote een paar dagen bewaren in de ijskast.

Aardbei-rabarber trifle met bastogne en merengue

Tagged: , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *